Blogi

Mikä tekee joogaopettajan?

Törmäsin tänään sattumalta joogaopettaja Kreeta Rankin hyvään blogitekstiin joogaopettajakoulutuksista.

Kysymykseen, pätevöittääkö RYT200-koulutus joogaopettajaksi, vastaisin itse: kyllä ja ei. Koulutuksia on hyvin eri tasoisia, mutta hyvä ja vaativa koulutus tarjoaa vahvan pohjan opettajuudelle. Itse voin sanoa, että Hima Happinessin koulutus teki minusta joogaopettajan tarjotessaan pedagogiset taidot, yhteisön ja opettajien tuen ja muun pohjan. MUTTA. Et voi opettaa mitään, josta sinulla ei itselläsi ole kokemusta. Joihinkin koulutuksiin otetaan opiskelijoita hyvinkin ohuella tai jopa nollajoogakokemuksella. Nykyään tarjotaan paljon ”joogaa”, jota opettaakseen on tarvinnut osallistua vain viikonloppukurssille tai parille eikä ohjaaja ole itse joogi. Tällä periaatteella tuotetaan varmasti ihan mukavia jumppatunteja.

”You can’t lead anyone else further than you have gone yourself.” (Gene Mauch)

Joogan ydin on kuitenkin muualla kuin mekaanisesti toistetuissa liikesarjoissa, eikä sitä ydintä sisäistetä muutamassa päivässä, kuukaudessa tai vuodessakaan. Sen sijaan kyseessä on elämänmittainen päivittäinen harjoitus, jonka myötä joogasta tulee ihmisen koko olemukseen kietoutuva elämäntapa, tapa hahmottaa maailmaa, eikä muusta elämästä irrallinen jumppatuokio silloin tällöin. Tämän pitkän matkan varrella on jossain kohtaa piste, jossa voi alkaa välittää joogaa myös muille, mikäli tuntee kutsumusta opettamiseen. Siihen pisteeseen päästäkseen on täytynyt lukea klassisia joogatekstejä, istua aika monta kymmentä tuntia meditoimassa, ja oivaltaa, millaisen alkemian kautta joogan opetukset siirtyvät joogamatolta muuhun elämään: ihmissuhteisiin, kommunikaatioon, resilienssiin. Kaikki tämä on hyvin hidasta kypsymistä. Oma harjoitus on maaperä, jolta opettaminen versoaa. Ilman vakiintunutta omaa harjoitusta ei ole joogan opetusta.

Olen itse tyytyväinen, että ehdin joogata hyvin pitkään (viitisentoista vuotta) ennen kuin päähäni edes pälkähti ryhtyä ohjaamaan joogaa itse. Sittenkin kesti, kun etsiskelin minua puhuttelevaa koulutusta ja odottelin vielä vähän lisää. Ehdin näinä vuosina kokea kaikki klassiset joogan harrastamisen vaiheet, ja mikä tärkeintä, sen, mikä merkitys joogalla ja omalla harjoituksella on elämän kriiseissä ja karikoissa. Siinä on oppi, jonka jakaminen eteenpäin on itselleni sydämen asia.

women-1178187_1280.jpg

Kolme konstia mineraalitasapainon ja mielenterveyden tueksi: adrenal cocktail, teaniini ja tauriini

Uupumusta, unettomuutta, virta vähissä? Levottomuutta, ahdistusta, vaikea rentoutua, kroppa palautuu hitaasti urheilusta, lihakset kramppailevat? Tästä ravintolisäkolmikosta voit saada apua. Ensimmäinen tasapainottaa mineraaleja, kaksi jälkimmäistä ovat aminohappoja.

Minulla ei ole kaupallisia sidonnaisuuksia ja pyrin aina löytämään suosituslistoilleni parhaat, edullisimmat ja turvallisimmat valmisteet. Cocktail-ainesosat eivät ole ihan ilmaisia, mutta ne ovat laadukkaita ja lisäaineettomia. Teaniini ja tauriini puolestaan ovat halpaa kuin saippua, ja niistäkin suosittelen täyteaineettomia vaihtoehtoja. Tästä ravintolisäkolmikosta puhun stressaantuneille ja ahdistuneille räätälöimässäni joogaworkshopissa, jonka ohjaan ensimmäistä kertaa sunnuntaina 19.11.2017.

IMG_4418

”Adrenal cocktail”

Adrenal cocktail sisältää kaliumia, C-vitamiinia ja natriumia. Sen vannoutuneet käyttäjät kokevat sen vähentävän ahdistusta ja antavan aimo tujauksen energiaa. Adrenal cocktailin valmistusvälineitä saat Tyrvään Yrtti-Aitasta. Cocktailiin tulee

  • tölkki kookosvettä (ei tiivisteestä valmistettua, ei askorbiinihapolla tms. jatkettua, vaan ihan sitä itseään; Puhdistamon tölkki sisältää 667 mg kaliumia)
  • noin 400 mg C-vitamiinia (ei synteettistä, vaan whole food -versiota) – Puhdistamon jauhetta siis 1/4 teelusikallinen
  • 1/4 teelusikallista puhdistamatonta suolaa eli kuvan mukaista merisuolaa tai himalajan-/ruususuolaa (vähemmän, jos kärsit korkeasta verenpaineesta)

Drinksu ohjeistetaan juomaan tyhjään vatsaan (vähintään tunnin väli ruokailuun) kahdesti päivässä, klo 10 ja klo 14, jolloin se toimii optimaalisesti suhteessa elimistön uni-valverytmiin. Jotkut nauttivat vain yhden cocktailin päivässä, jotkut ottavat sen unta tukemaan juuri ennen nukkumaanmenoa – omaa elimistöään pitää vain kuunnella, jotta oppii, mikä sopii itselle.

Kalium ja magnesium tanssivat elimistössä jatkuvasti paritanssia, joten jos käyttää runsaasti magnesiumia, voi olla syytä miettiä kaliuminsaantiaan. Kaliumlisä voi auttaa jalkojen elohiiriin ja lihaskramppeihin sekä hyvänlaatuisiin sydämen rytmihäiriöihin. Kalium on elintärkeä makrokivennäisaine, joka toimii elimistössä natriumin vastaparina ja säätelee sen kanssa happo-emästasapainoa ja osmoosia eli nesteiden liikkumista kehossa. Kalium osallistuu elektrolyyttitasapainon, energia-aineenvaihdunnan ja entsyymitoimintojen säätelyyn. Joka ikinen sydämenlyöntisi, hermoimpulssisi ja lihasaktivaatiosi tarvitsevat kaliumia. Kaliumia käytetään korkean verenpaineen hoitoon. C-vitamiini antaa virtaa, vahvistaa vastustuskykyä ja luustoa ja vastaa sidekudosten ja ihon hyvinvoinnista. Se on yksi tärkeimmistä solunsisäisistä antioksidanteista – ja vaikka mitä muuta. Natrium puolestaan on yksi tärkeimmistä elimistön nesteiden suoloista ja välttämätön aineenvaihdunnan toiminnalle.

Kokeile cocktailia vaikkapa nyt pimeän vuodenajan yhä pimentyessä. Tarkkaile, huomaatko energiatasojesi nousevan, jalkojen turvotuksen vähenevän tai vaikka elohiirten jäävän pois.

Huomioi ostamasi C-vitamiinin laatu: hanki vain whole food -laatuista valmistetta. Sellaisia valmistetaan mm. acerolakirsikasta, camu camu -marjasta ja amlamarjasta. Tällaista tilasin kerran iHerbistä:

IMG_4420

Vielä yksi, kiistanalainen huomio: Adrenal cocktailia käytetään myös lisämunuaisten uupumuksen hoitoon. Lääketiede ei tunnusta moisen tilan olemassaoloa, mutta jotkut täydentävien hoitojen ammattilaiset, myös lääkärit, hoitavat sitä. Termin on keksinyt lääkäri James L. Wilson. Hänen mukaansa kyse on stressiperäisestä häiriöstä. Suomessa Kaisa Jaakkola on kirjoittanut aiheesta; siitä puhutaan paljon myös CFS:n eli kroonisen väsymysoireyhtymän ja kilpirauhasen toimintahäiriöiden yhteydessä. En ota ilmiöön kantaa, mutta edellämainittujen oireyhtymien oirekuvista esimerkiksi voimakkaan väsymyksen, heikotuksen tunteen ja kipuherkkyyden taustalla voi jäsenkorjaajien asiakaskokemusten mukaan olla myös kivennäisaineiden puutosta. Niin ikään fibromyalgia on yksi oirekuvaltaan laaja ja lääketieteelle vielä varsin tuntematon sairaus, ja monet fibromyalgikot ovat saaneet lisää virtaa ja lievitystä kipuihinsa kivennäisainebuustista. Tuntemattomista ja ristiriitaisista väsymysoireistoista kärsivien voi olla hyvä kokeilla adrenal cocktailiakin.

Ameriikassa valmistavat tällaista valmista AC-jauhetta. Suomeen tätä saa vain nettikaupasta tilaamalla. Anna mennä, jos jaksat maksaa!

IMG_4419.jpg

L-teaniini

L-teaniini on aminohappo, jota vihreä tee sisältää luonnostaan. Se tepsii jännitykseen, ahdistuneisuuteen, stressioireisiin ja ärtyneisyyteen. Se parantaa kognitiivisia toimintoja varsinkin yhdessä kofeiinin kanssa nautittuna. Se siis rentouttaa tehokkaasti, mutta ei väsytä. Jännittyneiden, stressaantuneiden, ahdistuneiden, kiukkuisten ja hermostuneiden kannattaa kokeilla tätä nimenomaan päivittäisenä ravintolisänä, eikä ainoastaan tenttijännitykseen tai vastaavaan kertaluonteiseen tilanteeseen.

IMG_4421

Teaniinista on olemassa viljalti tutkimuksia: PubMed tarjoaa vaatimattomat 376 hakutulosta. On tutkittu teaniinin tehoa skitsofreniaan, syöpään, uneen, ahdistuneisuuteen, masennukseen ja niin edelleen.

Esimerkiksi esiintymiskauhusta kärsivät ylistävät teaniinin rauhoittavaa mutta skarppiuden säilyttävää vaikutusta. PMS-oirehtivat ovat saaneet siitä apua. Vasta-aiheita teaniinin käytölle ei ole tiedossa. Puhdas+:n teaniini on sitä itseään, eikä sisällä täyteaineita, joten itse kehotan hankkimaan sitä. Yksi purnukka on todella riittoisa, koska päiväannos on vain 0,3 ml. Rauhoittavien lääkkeiden moninaisia haittavaikutuksia teaniinilla ei tietenkään ole.

Tauriini

Tauriini on aminohappo, antioksidantti – ja edullinen ravintolisä, jota käytetään unen laadun parantamiseen, ahdistukseen, stressiin, masennukseen ja treenin tukena. Tauriinia esiintyy elimistössä kudosnesteessä runsain mitoin, verkkokalvoilla, keskushermostossa, sydämessä, lihaksissa ja immuunijärjestelmän soluissa.

Tauriinitutkimuksia on PubMedissä kahlattavana varsin loputon suo. Poliquin on poiminut kirjoitukseensa pätevältä vaikuttavia lähteitä. Hän nostaa esille tauriinin unta parantavan, sydän- ja verisuoniterveyttä edistävän, liikuntasuorituksesta palautumista nopeuttavan, insuliiniherkkyyttä parantavan ja rasvanpolttoa buustaavan vaikutuksen.  Tauriini nostaa GABA-eli gamma-aminovoihappotasoja, mikä parantaa unensaantia ja unen laatua. Vaikutus on siis samansuuntainen kuin bentsodiatsepiineilla, mutta bentsojen lailla tauriini ei suinkaan aiheuta masennusta eikä riippuvuutta eikä syö muita mielihyvähormoneita, kuten dopamiinia. Tauriini edesauttaa kalsiumin, magnesiumin, natriumin ja kaliumin liikkumista solukalvojen läpi. Sen puute lisännee harmaakaihin riskiä, kirjoittaa Juhana Harju, joka niin ikään on poiminut blogiinsa koosteen tutkimusviitteitä tauriinin hyödyistä.

Hupaisa huomio on, että koska kasvikunnan tuotteet eivät sisällä tauriinia, kasvissyöjät ovat erityisen alttiita tauriinin puutokselle ja sitä myötä ahdistukselle: veget siis tauriinipurkille!

Tauriinin käyttäjät ovat saaneet apua myös hyvälaatuisiin sydämen rytmihäiriöihin ja muljahduksiin.

Tauriini on edullista. Oman purkkini olen tilannut iHerbiltä ja urheilijoiden lisäravinteita myyvien putiikkien hyllyltä tauriinia löytyy takuuvarmasti. Tauriini kalskahtaa monen korvaan vaaralliselta erinäisten energiajuomakohujen takia, mutta energiajuomissa ongelmia tuottavat valtaisat kofeiinipitoisuudet tai juomien miksaaminen alkoholiin – ei tauriini.

Olen superahdistunut ja burn outin partaalla, mikä neuvoksi?

Ahdistus on normaali, ihmiselämään kuuluva tunne, joka saa meidät tarttumaan toimeen ja väistämään vaaroja. Se lisää hetkellisesti ihmisen älyllistä ja fyysistä suorituskykyä: ahdistus auttaa pitämään auton tiellä myterissä, läpäisemään vaativan pääsykokeen ja siivoamaan törkyisen kämpän hohtavan puhtaaksi. Joskus ahdistus jää kuitenkin päälle ja alkaa häiritä normaalia arkea. Pelot ja huolet paisuvat kuin pullataikina ja täyttävät mielen. Ihmisestä tulee jännittynyt, hermostunut ja kykenemätön rentoutumaan, kun uhkakuvat sairauksista ja epäonnesta nakuttavat takaraivossa. Ilon kokeminenkin voi olla kiven takana.

6421b8d02fb79035384027298aae25c1--anxiety-funny-quotes-stress-quotes-life.jpg

Ahdistuneisuus lietsoo autonomisen hermoston ylikierroksille, jolloin ihminen vapisee, säpsähtelee ja hikoilee ja kärsii hengenahdistuksesta ja painon tunteesta rintakehällä. Sydän tykyttelee, muisti ei pelaa, seksi ei suju ja uni ei tule. Vatsa on sekaisin, kuvottaa ja on vaikea niellä. Voi tulla paniikkikohtauksia ja pakko-oireita.

Nykyinen elämäntyyli on omiaan lietsomaan ahdistuneisuutta. Elämme keskellä nopeasykkeistä maailmaa. Vastikään julkaistu tutkimus osoittaa, että mitä enemmän käytät Facebookia, sitä huonommin voit henkisesti. Terrorismiuutiset, yt-neuvottelut, organisaatiomuutokset ja some-kohut seuraavat toisiaan tahdilla, joka ylläpitää levottomuutta – etenkin jos on hairahtunut uskomaan, että kaikkeen pitää reagoida välittömästi: vastata sähköpostiin, lukea viesti, muodostaa mielipide. Ayurvedan mukaan moderni yhteiskunta on Vata, eli nopeuden, muutoksen ja jatkuvan liikkeessä olon ominaisuuksilla kyllästetty. Kun ihminen kärsii liiallisesta Vatasta, hänen mielensä käy ylikierroksilla, hän on peloissaan ja huolissaan, potee unettomuutta ja vatsavaivoja. Toisin sanoen: on ahdistunut.

Ahdistuksesta jokapäiväistä arkea leimaavana ja elämäniloa himmentävänä häiriötilana voi päästä eroon. Voimme kääntyä jälleen joogan, hiljaisen parantamisviisauden ja tutkitun ravitsemustiedon äärelle.

Opetan sunnuntaina 19.11.2017 Tampereella Lentävässä Matossa klo 16–18 ahdistuksen ja voimakkaan stressin hallintaan räätälöimäni joogakokonaisuuden. Hetken hermoloma – Restoratiivisen joogan iltapäivä on workshop vahvemmista hermoista ja tyynemmästä olosta haaveileville. Käymme siellä läpi muun muassa seuraavia ahdistuneisuuden itsehoitomenetelmiä, joista tässä pintaraapaisut:

25_Memes_About_2.jpg

1. Joogaa.

Jooga opettaa kuuntelemaan oman kehon viestejä. Pelkkä kuunteleminen ei tosin riitä: kehon kertomaa täytyy myös totella!

”Hei, outo sydämentykytys ja levoton olo päivän kolmannen kahvikupin jälkeen onkin ahdistusta, vähennänpä kahvinjuontia, juon vaikka vähemmän mutta laadukkaampaa kahvia!” tai: ”Kaveri kehui macaa / Silta-sarjaa / bodypumpia, mutta minullepa tulee siitä sysipaska olo: se ei taida sopia minulle.”

Jooga opettaa tunnistamaan, miltä jännittynyt lihas tuntuu, ja rentouttamaan jännittyneet alueet tietoisesti. Ahdistunut ihminen on usein viulunkielenä: lihasjännitys, joka syntyy korvien välissä, on myös purettavissa korvien välistä. Kiristyneeseen kroppaan ei niinkään auta venyttely vaan rentouttaminen, rentouttaminen ja rentouttaminen.

Kaikki fyysinen jooga auttaa luomaan kuuntelevaa suhdetta omaan kehoon. Vauhdikkaampi jooga hiljentää apinamielen, kun asanoiden tekemiseen pitää keskittyä tosissaan. Yin-joogan pitkät pysähdykset sidekudoksia stimuloivissa asennoissa purkavat jännityksiä tunnelukoista alkaen. Restoratiivinen jooga on syvästi hoitavaa ja sananmukaisesti kadonneita voimia palauttavaa: todellinen hermoston buuttaus.

2. Meditoi ja tee hengitysharjoituksia.

”Vain otettu lääke auttaa”, sanoi muuan vanha kampanja. Sama pätee meditaatioon: saadakseen sen mittavat, lukuisin tieteellisin tutkimuksinkin todistetut hyödyt, sitä pitää tehdä. Hakeudu kaikin mokomin siihen huippuluokan meditaatio-ohjaukseen, jota kohtaan tunnet vetoa, mutta muista, että meditaatio on saatavillasi jo nyt. Sinun tarvitsee vain istua alas, sulkea silmät ja keskittyä yhteen hengitykseen kerrallaan. Kokeile viittä minuuttia, tai jos oikein hurjaksi yllyt, jopa viittätoista.

Meditaatio antaa sinulle toppaukset ja äänieristeet maailmaa vastaan. Saat etäisyyttä maailmalliseen mekkalaan. Saat etäisyyttä myös omiin huolikeloihisi ja lakkaat ottamasta niitä niin vakavasti. Vahvistat tyyntä pohjavirtaa mielessäsi ja opit palaamaan sen äärelle aina vain nopeammin.

Hengitysharjoitusten eli pranayaman avulla opit säätelemään tunnetilojasi, tasaamaan sykettäsi ja verenpainettasi nopeasti ja rauhoittamaan hermostosi ylikierrokset – jopa keskeyttämään alkavan paniikkikohtauksen.

your-anxiety-is-calling-you-message-all-my-exes-remind-5025589.png

3. Opettele rentoutustaitoja.

Ahdistuneisuus on kierre. Esimerkiksi paniikkikohtaus voi syntyä kehollisten oireiden ylitulkinnasta, jotka ovat samalla paniikkikohtauksen kehollisia oireita. Muna vai kana -tilanne.

Opettele hallitsemaan stressiäsi. Se on tärkein keino pitää huolta omasta mielenterveydestäsi.

Moni minunkin asiakkaistani sanoo, ettei osaa rauhoittua. Kyvyttömyyteen rauhoittua palautuu myös valtaosa unettomuudesta. Katkennut yhteys kehon ja mielen välillä tarkoittaa, että avaimet rentoutumiseen ovat kateissa. Kun ei tiedosta jännittävänsä niskalihaksiaan tai pidättävänsä hengitystään, ei osaa niitä rentouttaakaan. Satakaan hierojakäyntiä ei rentouta niskoja, jos ihminen jatkuvasti jäkittää ne stressaamalla pinkeiksi, eikä pannullinenkaan kahvia piristä, jos ihminen hengittää pihisee vain keuhkojen yläosilla, aivot kroonisessa happivajeessa.

Rentoutumisen voi oppia. Muistele, millainen olo sinulla on ihanimpina loma-aamuina: pehmeä, notkea, ryhdikäs, rento. Voit kokea sellaista oloa myös arjessasi, kun opit rentoutumaan. Lämmitä sauna, hanki kylpyamme ja laita ihania kylpyjä, käy kehollisissa hoidoissa, etsi netistä ohjattuja rentoutusharjoituksia. Joogaa ja meditoi.

Nuku! Lapsi ei kasva, urheilija ei palaudu eikä yksikään selviä hengissä ilman unta. Elämme univajeisessa yhteiskunnassa, mutta tarvitseeko tässäkään asiassa taipua enemmistön tahtoon? Mitä jos nousisit unikapinaan ja alkaisit röyhkeästi nukkua pidempiä yöunia tehokkuus- ja tuottavuusajattelusta viis veisaten? Tosin tutkimusten mukaan jokaista huippujohtajaa yhdistää yksi asia: pitkien yöunien vaaliminen.

me-stop-overthinking-this-itll-all-work-out-my-anxiety-atcripplingmemesofficial-laughs-in-hidden-r2GK4.jpg

 

4. Käänny luonnon puoleen.

Hanki laadukasta laventeli- tai vetiver-öljyä ja kirppikseltä tuoksulamppu sen polttamiseen. Hauduta tee kamomillasta, kanervasta tai sitruunamelissasta. Pyydä läheistäsi hieromaan niskaasi Frantsilan ayurvedisella hierontaöljyllä.

Liiku luonnossa, sellaisilla alueella, jotka saavat sinut tuntemaan hyvää oloa. Älä pyyhällä luontoon treenimielessä sykemittareilla vyötettynä, vaan mieltäsi ja sieluasi helliäksesi. Kuljeskele kiireettä, koskettele puun runkoja, katsele aaltojen rytmiä, tarkkaile eläimiä. Opi luonnon, vuodenaikojen ja villieläinten rytmistä: nekin lepäävät kun on levon aika.

5. Opi tuntemaan virheelliset ajatusmallit.

Hae tarvittaessa apua psykologilta tai traumaterapian päälle ymmärtävältä kehoterapeutilta. Lue Eckhart Tollea. Lainaa kirjastosta ahdistusta ja burn outia käsittelevää kirjallisuutta ja opi ymmärtämään, mistä ilmiössä on kyse. Kehosi reagoi ajatuksiisi kuin ne olisivat todellinen uhka, vaikka ne ovat vain mielesi temppuja. Ajatuksesi lietsovat kehosi krooniseen taistele ja pakene -tilaan.

the-human-body-is-60-water-so-really-we-are-19026386.png

6. Muista mineraalit.

Magnesium rauhoittaa hermostoa ja vähentää masennusoireita. Kalium auttaa ahdistukseen. Kirjoitan myöhemmin blogiini kaliumpitoisen, stressinhallintaa tukevan adrenal cocktailin ohjeen. Odotellessa voit lisätä kaliumpitoisten ruoka-aineiden syöntiä (kookosvesi on oma suosikkini). Runsas veden juominen ja suolavesi sallivat lihaksiston voida paremmin, hermoimpulssien matkustaa ketterämmin ja vireystason pysyä korkeampana.

Ravintolisistä l-teaniini ja tauriini ovat ehdottomia ahdistuneille ja stressaantuneille. Kirjoitan niistäkin pian lisää tutkimusviitteineen kaikkineen! Molemmat ovat aminohappoja, joita voi ja kannattaa syödä purkista. Suosittelen Puhdas+-valmistajan l-teaniinia; tauriinin olen tilannut iHerbistä. L-teaniini rauhoittaa hermoja, tauriini parantaa unta (monien muiden vaikutustensa muassa). Kasvisruokavaliossa on vain vähän tauriinia, joten ahdistuneet veget, ehdottomasti tauriinipurkille!

7. Valitse, millä täytät mieltäsi.

Hakeudu sellaisten asioiden ja ihmisten pariin, jotka tukevat hyvinvointiasi. Vähennä somen plaraamista ja lopeta some-väittelyihin osallistuminen tykkänään – ei niillä muuteta maailmaa parempaan. Älä tempaudu mukaan pikkusieluiseen juoruiluun. Älä lue uutisten kommentteja. Älä ahmi pakonomaisesti hirveimpiä Isis-videoita ja klikkijournalistisia kohujuttuja. Sinun ei tarvitse nähdä eikä tietää kaikkea.

Lue kirjoja ja katsele sarjoja ja elokuvia, joista sinulle tulee hyvä mieli. Käy sielua ravitsevia keskusteluja viisaiden ihmisten kanssa. Vaali aitoja ystävyyksiä. Puhu hyvää toisista ihmisistä. Tee itsellesi nätti meditaationurkkaus kotiin. Naura, paijaa ja pussaa. Ei ole pelkkää spirituaalista lässynläätä sanoa, että anna toisille sitä, mitä olet itse vailla, on kyseessä sitten kauniit sanat, hellyys tai välittäminen. Hyvän tekeminen kohentaa tutkitusti omaakin terveyttä.

8. Sitoudu hyvinvoinnistasi huolehtimiseen.

Tylsää, mutta totta: kukaan ei tee sitä puolestasi. Kunnioita itseäsi sen verran, että asetat rajat: älä anna kohdella itseäsi huonosti työpaikalla tai parisuhteessa, älä piinaa sieluasi roikkumalla aamutunneille idioottien keskustelupalstoilla.

Jos olet erityisherkkä tai introvertti, sinun pitää muistaa ottaa kyseiset ominaisuutesi huomioon ja pitää itsestäsi vielä parempaa huolta kuin keskivertoihmisen. Se on vain hyväksyttävä. Järjestä itsellesi vielä enemmän lepoa, vielä pehmustetumpia arjen kulmia.

Sitoudu harjoitukseesi, on se sitten psykoterapia, jooga tai mindfulness.

The+pressure_a79a7a_5945645.jpg

Tonglen-meditaatio: ”Käytä lääkkeenä sitä, mikä vaikuttaa myrkyltä”

Tonglen on ikivanha buddhalainen harjoitus myötätunnon herättämiseksi. Sen idea voi alkuun hätkähdyttää: ettäkö vetäisin jokaisella sisäänhengityksellä sisääni tuskaa ja kärsimystä? Tavallisesti käytämme mielikuvia hengittämisessä juuri toisin päin: puhallamme ulos negatiivisia tunteita, joista haluamme eroon, ja hengitämme sisään ilon ja valon tunteita.

Tonglen haastaa ihmismielelle luontaisen taipumuksen välttää kärsimystä ja jahdata nautintoa. Useinhan käännämme katseemme pois toisen ihmisen kärsimyksestä, koska se herättää meissä pelkoa tai vihaa, vastustusta tai hämmennystä. Teemme näin jatkuvasti myös itsellemme, koska emme uskalla kohdata omaakaan kärsimystämme. Tonglenissa emme väistä tai pakene, vaan täytämme itseämme kärsimyksellä jokaisella sisäänhengityksellä – ja jokaisella uloshengityksellä keskitymme tuomaan helpotusta kärsiville.

Tonglenin harjoittamisen on todettu lisäävän itsemyötätuntoa ja myötätuntoa muita ihmisiä kohtaan sekä vähentävän pelkoa. Tonglen vapauttaa itsekkyyden kierteestä. Sen harjoittaja alkaa tuntea syvenevää rakkautta sekä itseään että muita kohtaan. Tonglen auttaa harjoittajaansa pitämään itsestään ja muista parempaa huolta.

Tonglen tarkoittaa lähettämistä ja vastaanottamista. Sitä voi tehdä muodollisena harjoituksena tai täsmäharjoituksena. Usein tonglenia tehdään sairaille, kuoleville tai tuskaa tai kipua tunteville. Tonglenia voi tehdä itselleen, ystävälleen, yhteisölle tai vaikka kadulla näkemälleen kärsivälle ihmiselle.

Tongleniin sisältyy vahvasti ajatus siitä, että kipusi ei ole sinun omaasi, vaan jaettua, kaikille yhteistä. Moni on kokenut tai kokee paraikaa samaa kuin sinä. Voit lähettää tonglenissasi helpotusta kaikille saman ongelman kanssa painiville. Pema Chödrön, amerikkalainen buddhalainen nunna ja tunnettu kirjailija ja opettaja on sanonut, että voimme käyttää omaa ahdinkoamme astinlautana ymmärtääksemme, mitä ihmiset ympäri maailmaa kokevat: Voimme valjastaa oman kärsimyksemme poluksi myötätuntoon kaikille olennoille. Hengitämme sisään meidän kaikkien puolesta, hengitämme ulos kaikkien meidän hyväksi.

Laajalti tunnettua Metta Bhavanaa eli Rakastavan ystävällisyyden meditaatiota, jolla niin ikään tähdätään myötätunnon kasvattamiseen, on tutkittu paljon, tonglenia vasta vähän. Rakastavan ystävällisyyden meditaation on tutkitusti osoitettu vähentävän stressiä, vihaa ja kipua, parantavan itsetuntoa ja ihmissuhteita, kohentavan fyysistä terveyttä, lievittävän masennusta ja lisäävän yhteisöllisyyden tunnetta. Myötätuntomeditaatioita on monenlaisia. Annan seuraavaksi yksinkertaiset ohjeet tonglenin harjoittamiseen.

Protesting_the_Persecution_of_Falun_Gong_in_Washington_DC

  • Ota mukava, rennon ryhdikäs istuma-asento. Sulje silmät ja keskity vähän aikaa. Voit ajatella, että selkäsi takana on jokin mittaamattoman suuri, viisas ja turvallinen hahmo, joka tukee sinua tämän harjoituksen ajan ja johon voit mielessäsi nojata. Keskity hengitykseen, pyri hengittämään nenän kautta sisään ja ulos.
  • Keskity ensin johonkin itsellesi kivuliaaseen asiaan, esimerkiksi mustasukkaisuuden tai pelon tunteeseen. Keskity tuohon tunteeseen, tunne se mahdollisimman aitona ja täytä itseäsi tuolla tunteella jokaisella sisäänhengityksellä. Hetken kuluttua ala jokaisella uloshengityksellä antaa itsellesi helpotusta ja lohtua tähän asiaan. Sisäänhengityksellä tunnet tuskan, uloshengitykset ovat hoitavia ja parantavia.
  • Laajenna tonglenisi koskemaan kaikkia muita, jotka maailmassa tällä hetkellä kokevat tätä samaa tuskaa kuin sinä. Hengitä sisään teidän kaikkien yhteistä kärsimystä, hengitä ulos helpotusta ja valoa teille kaikille.
  • Kuvittele eteesi joku ystäväsi tai tuttavasi, joka kärsii. Hengitä sisään hänen tuskaansa. Jokaisella uloshengityksellä tarjoa hänelle kirkkautta, helpotusta ja valoa. Hetken kuluttua laajenna hengityksesi taas koskemaan kaikkia, jotka maailmassa kokevat samaa kuin tämä ystäväsi.
  • Kasvata myötätuntoa yhä. Hengitä niiden puolesta, jotka satuttavat sinua tai toisia; hekin kärsivät. Hengitä heillekin rauhaa.
  • Laajenna myötätuntoa entisestään. Ajattele jotakin paikkaa maailmassa, jossa on paljon kärsimystä. Hengitä sisään kaikkien tämän yhteisön jäsenien kärsimystä. Hengitä ulos helpotusta ja huojennusta heille. Laajenna tonglen koskemaan kaikkia vastaavia paikkoja maailmassa ja ihmisiä niissä.

Voit laajentaa tongleniasi loputtomasti. Myötätuntosi tulee kasvamaan merkittävästi. Tulet huomaamaan, mite opit olemaan paremmin läsnä toisille ihmisille, jopa sellaisissa tilanteissa, joissa se on aiemmin ollut mahdotonta.

Älä säikähdä, jos tonglen tuntuu ensi minuutteina pahalta ja negatiivisten tunteiden sisään hengittäminen pelottavalta. Se menee ohi. Ota rennosti ja ole itsellesi lempeä. Turvallisen hahmon kuvitteleminen selän taakse voi auttaa alun yli. Tee tonglenia säännöllisesti, vaikka joka toinen päivä, esimerkiksi 10 minuuttia kerrallaan, tai miten ikinä sinusta tuntuukin sopivalta. Kohdista tonglen itsellesi tai jollekin toiselle sen mukaan, mikä kulloinkin tuntuu tarpeelliselta, tai tee harjoitus muodollisena, aina saman kaavan mukaan.

Tarkkaile, mitä tapahtuu.

Daphna McKnightin opinnäytetyö tonglen-meditaation vaikutuksesta myötätuntoon ja itsemyötätuntoon

Pema Chödrönin ohjeet tonglenin harjoittamiseen

Pema Chödrönin ohjattu, englanninkielinen tonglen Youtubessa

 

Lääkkeettömien hoitosuositusten aamunsarastus

Lääkkeettömät hoitomuodot ovat kaikkien etu. Mitä useammin kivun voi hoitaa lääkkeettä, sitä paremmin lääke toimii silloin kun sille on oikea tarve. Lääkkeet kuormittavat elimistöä, etenkin maksaa ja munuaisia, ja tuottavat viljalti sivuvaikutuksia. Sivuvaikutukset eivät ole aina ihan mitättömiä, vaan tulehduskipulääkkeisiin kuolee Fimean kolmen vuoden takaisen arvion mukaan 200–300 suomalaista joka vuosi – enemmän kuin liikenneonnettomuuksissa. Vähäpätöisiä eivät ole myöskään luonnolle haitalliset vaikutukset, kuten lääkejäämät ravintoketjussa. Eliöt kärsivät ja lääkejäämät palaavat ihmisten juomaveteen monien eri ainesosien cocktailina, joiden yhteisvaikutuksista ei vielä tiedetä. Suomalaisista särjistä ja lahnoista on löytynyt muun muassa ibuprofeenia, mielialalääkejäämät tekevät ahvenista huolettomia ja aggressiivisia ja e-pillerien estrogeeni saa kalat muuttumaan uroksista naaraiksi. Lääketeollisuuden kyseenalaisista toimintatavoista en nyt edes aloita.

Kohtaan työssäni jatkuvasti ihmisiä, joille on määrätty hämmästyttävän reteästi lääkkeitä. (Kohtaan tietenkin myös ihmisiä, joille on määrätty sopivia määriä lääkkeitä juuri oikeista, hyvistä syistä, ja kaikki on mennyt erinomaisesti!) Ylen Tiedeykkösessä puhuttiin maanantaina opioidikriisistä ja siitä, miten etenkin yksityislääkärit kirjoittavat hanakasti potilailleen haulikolla kärpästä -tyyppisiä, tarpeettoman tuhteja ja pitkiä kipulääkereseptejä. Yhdysvalloissa kuolee opioideihin 150 ihmistä päivässä ja saman ilmiön pelätään tulevan viiveellä Suomeen, mistä kirjoitinkin kesällä Jäsenkorjaaja Tiina Ahokas -Facebook-sivullani ja blogissani. Opioidiriippuvuus kehittyy erittäin helposti.

512px-Aspirin_(2247084833)

Minulla on kuitenkin hyviä uutisia! Maailmalta kantautuu heikkoja signaaleita siitä, että nykyaikaiset ohjeistukset ja käytännöt saattavat olla muuttumassa.

BBC uutisoi tällä viikolla, että Britannian hallituksen alainen Public Health England on julkaissut kannanoton, jonka mukaan potilaille tulisi määrätä vuodelepoa antibioottikuurien sijaan. PHE:n mukaan viidennes antibioottiresepteistä on turhia: reseptin perusteena olevat sairaudet parantuisivat paremmin itsestään. Lisäksi PHE muistuttaa antibioottiresistenteistä bakteerikannoista, jotka saattavat jo lähitulevaisuudessa tehdä tavallisista keisarinleikkauksista, syöpähoidoista ja tekonivelleikkauksista hengenvaarallisia. Jokainen turha antibioottikuuri lisää bakteerien vastustuskykyä lääkkeille. PHE arvioi, että vuoteen 2050 mennessä lääkeresistentteihin infektioihin kuolee enemmän ihmisiä kuin syöpään tänä päivänä.

Yskät ja keuhkoputkentulehdukset paranevat yleensä itsestään, joskin hitaammin kuin antibiooteilla. Antibiootit tulisi säästää vakaviin tilanteisiin, kuten bakteeriperäisiin aivokalvontulehduksiin ja verenmyrkytyksiin. Flunssapotilaiden tulisi levätä – yllättävän vaikea ohje nykyihmiselle, juoda paljon ja käyttää tarvittaessa parasetamolia kivunlievitykseen. Tarpeeton antibioottikuuri lisää riskiä sairastua tulevina kuukausina antibiooteille vastustuskykyiseen infektioon.

BBC:n jutussa muuten mainitaan hieno termi ”post-antibiotic apocalypse”, antibiootin jälkeisen ajan maailmanloppu!

512px-Prescription_drugs

Arvostetun yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan blogissa puolestaan kirjoitettiin kesällä alaselkäkivun hoidon uusista suosituksista. Tuore tutkimus osoittaa tulehduskipulääkkeiden toimivan vain heikosti jos ollenkaan alaselkäkipuun. The American College of Physicians -organisaation uusien suositusten mukaan kyseisiä lääkkeitä pitää jopa välttää akuutissa kipuvaiheessa.

Akuutin eli alle 12 viikkoa kestäneen alaselkäkivun hoitoon suositellaan lämpöhoitoa, hierontaa, akupunktiota ja selkärangan manipulaatiohoitoja. Vasta jos niistä ei ole hyötyä, harkitaan tulehduskipulääkkeitä tai lihasrelaksantteja. Krooniseen eli yli 12 viikkoa kestäneeseen alaselkäkipuun suositellaan – kuulkaapa tätä! – liikuntaa (venyttelyä, tasapainotreeniä ja keskivartalon lihasten vahvistamista), fysioterapiaa, akupunktiota ja mindfulness-harjoittelua tai vastaavaa. Myös taiji-harjoittelua, joogaa ja rentoutusmenetelmiä kehotetaan kokeilemaan. Vasta jos nämä metodit eivät toimi, suositellaan kroonisen alaselkäkivun hoitoa tulehduskipulääkkeillä, tramadolilla (opioidi) tai duloksetiinillä (mielialalääke).

Tässähän tulee jäsenkorjaajalle ja joogaopettajalle lämmin olo sydämeen!

Kauas on tultu vanhoista lääkärien ohjeistuksista, jotka patistivat alaselkäkipuisen  vuodelepoon kunnon lääkecocktail suonissaan. Harvardin blogissa kerrotaan, että yhä useampi ihminen hakee jo omaehtoisesti lääkkeettömiä keinoja alaselkäkipuunsa. Kirjoittaja jopa leikittelee ajatuksella, jossa lääkäri sanoisi alaselkäkipuiselle potilaalle ”käy kahdella joogatunnilla ja soittele ensi kuussa”!

On siis toivoa, että lääkkeettömästä hoidosta tulee ajan mittaan normi (niissä kiputiloissa, joissa lääke ei ole välttämätön, ja välttämätönhän se on syöpä- ja leikkauskivuissa ja esimerkiksi polyneuropatiassa).

Soisin, että mahdollisimman moni suomalaislääkärikin alkaisi olla ajan tasalla näistä uusista, tutkimuksiin perustuvista suosituksista.

Puhun lääkkeettömistä kivunhoitomenetelmistä vastaanotollani ja pidän aiheen tiimoilta iltapäiväkursseja ja luentoja. Minut voi tilata puhumaan tai kirjoittamaan aiheesta. Opetan myös joogaa ja meditaatiota, jotka ovat tutkitusti erinomaisia menetelmiä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi, stressinhallintaan ja kivuttoman kehon ja tyynen mielen saavuttamiseksi. Joogatunti on mahdollista räätälöidä esimerkiksi alaselkäkivun hoidon tai immuunipuolustuksen parantamisen teeman pohjalta.

Suosittelen myös lämpimästi Helena Mirandan kirjaa Ota kipu haltuun ja Karita Palomäen ja Juha Siiran yhdessä kirjoittamaa kirjaa Kehon viisaat viestit.

Pohdintaa siitä kohdasta, jossa meditaation ja huumeiden polut risteävät

Kun Yogi Bhajan (1929–2004) saapui 1960-luvulla Intiasta Yhdysvaltoihin, hän tutustui Los Angelesissa sikäläisiin nuoriin, jotka olivat juuri löytäneet LSD:n riemut. Yogi Bhajan alkoi opettaa näille nuorille kundaliinijoogaa. Mitä tapahtuikaan? Joukoittain ihmisiä luopui LSD:stä havaittuaan, että kundaliinijoogalla pääsee yhtä vinhoihin olotiloihin kuin hallusinogeeneillä konsanaan, mutta turvallisesti ja edullisesti.

Mitä yhteistä on meditaatiolla ja huumeilla? Paljonkin, kun ohitetaan tietyt ajattelun ja moralisoinnin sudenkuopat. Kummallakin voidaan muokata aivoja hyvään suuntaan.

Tiede on osoittanut, että ajatusten virta muokkaa aivoja. Pitkään meditoinut on oppinut aktivoimaan aivoissaan rauhaa, iloa ja myötätuntoa ja vastaavasti vaimentamaan huolestumisen, surun ja vihan tiloja. Buddha syntyi tavallisilla aivoilla varustettuna tavallisena ihmisenä, mutta tapa, jolla hän muutti aivojaan, muutti koko maailmaa, kuten Rick Hanson ja Richard Mendius huomauttavat kirjassaan Buddhan aivot. Käytännön neurotiedettä onnellisuuteen, rakkauteen ja viisauteen.

207px-Felix_Pfeifer00

Ennen kaikkea emme puhu nyt päihdyttävien aineiden viihdekäytöstä saatika riippuvuuteen perustuvasta käytöstä. Viihdekäyttö on sitä, mikä suomalaisille on tutuinta alkoholin kanssa: kun juodaan, juodaan tolkuttomia määriä, päädytään tiedottomaan tilaan ja kutsutaan sitä ”juhlimiseksi”. Tai kun käytetään huumeita, käytetään niitä niin sanotusti ”bailatessa”, jälleen tarkoituksena sekoittaa pää. Emme puhu nyt todellisuuden pakenemisesta aineiden avulla – emmekä meditaation avulla. Sosiaalisesti vastuullinen nykyjoogikaan ei vetäydy luolaan, vaan valitsee elää tässä maailmassa hoitaen ihmissuhteitaan, palvellen muita ja parantaen maailmaa.

Huumaavia aineita on käytetty vuosisatojen ellei -tuhansien ajan eri kulttuurien rituaaleissa ja parantamisseremonioissa. Käyttö on ollut tiukasti säädeltyä ja tapahtunut vain harvoin eikä milloinkaan huvin vuoksi. Tavoitteena on ollut esimerkiksi neuvojen hakeminen hengiltä tai oman alitajunnan kohtaaminen – ei suinkaan sen pakeneminen. Näitä rituaaleja suoritetaan yhä esimerkiksi nykyshamanismin piirissä. Rituaaleissa tehtävät ”matkat” eivät ole luonteeltaan euforiaa ja wau-kokemuksia (jälleen erotukseksi viihdekäytöstä) vaan työlästä, rankkaa, usein pelottavaakin oman itsen työstämistä.

Jo 1950–1960-luvulla tiedettiin, että hallusinogeeneillä on terapeuttisia vaikutuksia. Niistä tehtiin tuhansia tutkimuksia muun muassa alkoholismin ja psykoosin hoidossa. LSD päädyttiin kuitenkin kieltämään, koska viihdekäytön lisäännyttyä räjähdysmäisesti katukaupassa alkoi levitä epäpuhtaita aineita, joissa LSD:tä oli enää nimeksi, ja kaiken kaikkiaan aineen riskit katsottiin liian suuriksi.

Tieteen historia tarjoaa runsaasti esimerkkejä siitä, miten hedelmällistä on uutta totuutta tavoiteltaessa tuoda toistensa kanssa kosketuksiin kaksi eri yhteyksissä kehittynyttä menetelmää tai ajatusjärjestelmää. (J. Robert Oppenheimer)

2000-luvun aikana hallusinogeeneja ja psykedeelejä on alettu tutkia uudelleen enenevissä määrin. Tulokset ovat erittäin lupaavia. Saatamme nähdä jo lähitulevaisuudessa, miten säädellyllä käytöllä hoidetaan ja jopa parannetaan vakavia psyykkisiä häiriötiloja. Huomionarvoista on, että 2010-luvun lääkinnällisessä huumeiden käytössä on aina mukana terapeutti. Potilaat tarvitsevat ammattilaisen apua luoviakseen selville vesille siitä kurimuksesta, jossa psyykkinen sairaus kohtaa hallusinogeenin terapeuttisen vaikutuksen. Omin päin tapahtuvaan itsehoitoon psykedeelejä ei tulevaisuudessakaan suositella.

Rachel Hope parani traumaperäisestä stressihäiriöstä täydellisesti MDMA:n ja psykoterapian yhdistelmällä. Hope kertoo kokemuksestaan näin:

”Tuntui, kuin aivoni olisivat yhtäkkiä syttyneet toimimaan täysin. Se ei todellakaan ollut helppo kokemus. Aikaisemmin elin tapahtumat uudelleen ja uudelleen, mutta hoidon aikana sain ikään kuin ohjelmoitua aivoni uudelleen ja lokeroitua muistot menneisyyden tapahtumiksi, minkä ansiosta ne eivät enää nouse pinnalle hallitsemattomasti.” Hope oppi siis koulimaan aivojaan muotoon, jossa ne eivät enää vahingoittaneet hänen päivittäistä hyvinvointiaan.

MDMA eli puhdas ekstaasi hillitsee aivojen pelkokeskuksen toimintaa ja sallii sitä kautta traumatisoituneen käydä vaikeat tapahtumat läpi ilman pelkoa uudelleentraumatisoitumisesta. Tämä tekee terapiasta huomattavasti tavallista tehokkaampaa.

Erityksen kiinnostavaa on se, mitä Hopea hoitanut Annie Mithoefer sanoo: ”Toisin kuin perinteisessä terapiassa, me emme ohjaa terapiaa, vaan olemme tukemassa sitä, mitä kukin itsestään löytää. Meistä jokaisesta löytyy tämä parantava voima ja viisaus.”

Kyseessä on siis alkulähteelle palaaminen, mistä joogassakin puhutaan: tarkoitus on kuoria egon kerroksia niin kauan, että niiden alta löytyy alkuperäinen minä, johon yhteys on elämän mittaan katkennut. Tiibetinbuddhalaiset puhuvat esteiden poistamisesta ihmisen todellisen luonnon tieltä. ”Ihmisen todellinen luonto on toisaalta sekä turvasatama että toisinaan kivulloisenkin henkisen kasvun ja henkisen harjoituksen voimanlähde”, kirjoittavat Rick Hanson ja Richard Mendius Buddhan aivoissa. Prosessiin kuuluu harjoittelua, puhdistumista ja muuttumista. On lohdullista ajatella, että tieto, viisaus ja valo ovat meissä jo valmiina. Usein vain tarvitsemme apua ja tukea sen löytämiseen. Meditaatio voi olla tärkeä askel oikeaan suuntaan tai jopa luotijuna perille.

128px-PET-image

Psilosybiinin tehoa puolestaan on tutkittu vaikeasti masentuneilla ihmisillä, jotka eivät ole saaneet apua lääkkeistä eivätkä terapiasta. Kahdestatoista koehenkilöstä jokaisen oireet lievittyivät heti alkuun minimaalisilla psilosybiiniannoksilla. Kolmen kuukauden kuluttua seitsemän potilasta voi edelleen paremmin ja viisi oli parantunut kokonaan.

Jälleen erityisen mielenkiintoista on se, miten tutkija Robin Carhart-Harris kommentoi tutkimuksensa tulosta. Hän kertoo, että parantumisessa on kyse minän kontrollin hellittämisestä. Psykedeelit siirtävät egon sivuun, jolloin potilas näkee syvemmin mieleensä. Minän otteen hellittäminen on osoitettavissa aivokuvista.

”Minään liittyvät järjestelmät purkautuvat. Samalla koko aivot toimivat vapaammin ja kokonaisvaltaisemmin. Se on yhteydessä spirituaaliseen kokemukseen, joita ihmiset saavat. Masennuksessa minän vaikutus voi painaa niin paljon, että mieli kapeutuu. Ihminen ei voi kokea elämän koko rikkautta ja värejä. Kun ego otetaan edestä, elämän rikkaus tulee takaisin”, Carhart-Harris sanoo. Tuloksena on tunne yhteydestä omaan itseen ja koko maailmaan: sama tunne, joka on joogan ja meditaation päämääränä.

Egolähtöisestä ajattelusta irroittautuminen on monien henkisten perinteiden, myös joogan keskiössä. Minuuden tunne mielletään usein suurimmaksi yksittäiseksi kärsimyksen lähteeksi. Minuudesta irroittautumisesta ovat kirjoittaneet ansiokkaasti esimerkiksi Alan Watts ja Eckhart Tolle. Olet voimakkaasti minätunteen vallassa, kun esimerkiksi tunnet omistushalua toista ihmistä kohtaan tai tulkitset asioita henkilökohtaisesti, ja ihanasti irti minätunteesta, kun esimerkiksi lumoudut tähtitaivaan katselemisesta tai olet mukana oman lapsesi syntymässä. Ei liene vaikea valita, kummassa tilassa ihminen on onnellisempi, eikä ole vaikea nähdä, kumpaa kokemusta nykymaailma Facebookeineen ja hengellisine tyhjiöineen ruokkii.

341px-LSD

Myös suomalaisilla tutkijoilla on vireillä tutkimus psilosybiinien käytöstä masennuksen hoidossa. ”Masentuneilla minään liittyvät aivoalueet ovat joidenkin tutkimusten mukaan yliaktiivisia. Tämä voi selittää sitä, että masentuneilla on taipumus murehtia ja tulkita esimerkiksi vastoinkäymiset oman itsen kautta epäonnistumisena”, kirjoittaa toimittaja po. artikkelissa. Tutkijatohtori Mona Moisala kertoo, miten edellä mainitussa Carhart-Harrisin tutkimuksessa koehenkilöt raportoivat saaneensa etäisyyttä ongelmiinsa, pystyneensä tarkastelemaan niitä kuin ulkopuolisen silmin.

Tämäkin vaikutus on tuttu monelle joogan ja meditaation harjoittajalle. Mieltä hiljentävät meditaatioharjoitteet parantavat tietoista kykyä torpata egon valtapyrkimyksiä. (Hanson & Mendius: Buddhan aivot.) Meditaatio siis lisää onnellisuutta vaimentamalla pakonomaista tarvetta kokea asiat henkilökohtaisesti.

Levente Móró tutki Turun yliopistossa tarkastetussa väitöskirjassaan psykedeelien kykyä edistää mielenhallintaa ja itsetuntemusta. Hän sai selville, että tiedostava psykedeelien käyttö on yhteydessä henkisyyteen ja elämänhallintaan. Hallusinatorisessa tilassa ihminen voi harjoitella selviytymiskeinoja elämän todellisten kriisi- ja shokkitilanteiden varalle. Tässä kohtaa psykedeelien käyttö risteää jälleen meditaation kanssa. Joogassa ajatellaan, että luomalla päivittäisellä harjoituksella tyynen pohjavirran mieleemme olemme kykenevämpiä kohtaamaan arvokkaasti elämän karikot, kun niitä aikanaan tulee. Kun meditoimme tuhantena normaalina ja hyvänä päivänä, olemme valmiita kohtaamaan sen 1001:n päivän, jolloin katastrofi uhkaa nyrjäyttää maailmamme sijoiltaan. Meditoidessa tutustuu syvästi oman mielensä pohjasopukoihin ja on sen myötä kykenevämpi hallitsemaan mieltään vaativissa tilanteissa.

Meditaatio ja huumeet – eivät niin kaukana toisistaan kuin äkkiseltään voisi ajatella. Palataan kuitenkin kirjoitukseni alkuun ja Yogi Bhajanin opetusten lumovoimaan. Meditaation ja joogan keinoin on mahdollista muokata aivojaan onnellisemmiksi ja saavuttaa miellyttäviä tajunnan tiloja. Se on laillista, turvallista ja jokaisen saavutettavissa.

Jääkäämme kuitenkin seuraamaan, mitä psykedeelien tutkimuksella on tarjota ihmismielen hoitoon lähivuosina. Luopukaamme huumeiden demonisoinnista silloin, kun tavoitteena on aito halu parantaa ihminen tai lievittää kipua tai ahdistusta.

Syksyn 2017 satoa suomalaisissa tiedotusvälineissä psykedeelitutkimuksen tiimoilta:

Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

Uusi elämä ekstaasilla? Bilehuumeena tunnettu MDMA ja terapia paransivat Rachelin ja ehkä kohta myös monen muun amerikkalaisen.

Psykedeelien aiheuttamat ”muuttuneet tajunnantilat” voivat edistää itsetuntemusta, kertoo väitöstutkimus

Joogakirjallisuuden helmiä kirjahyllystäni

Käytän opetukseni tukena kirjoja, jotka tunnen läpikotaisin ja joista osan olen omistanut jo kauan. Tässä katsaus rakkaimpiin ja käytössä nuhraantuneisimpiin joogakirjoihini. Pranayama-kurssillani toivottiin nimittäin tänään, että kirjoittaisin listan kirjoista, joihin olen tunneillani viitannut. Oivallinen idea! Joogakirjallisuutta on olemassa viljalti ja omassa kodissani siitä asustaa ihan kohtalainen otos.

IMG_3916.JPG

Janne Kontala: Joogan sydän (Basam Books 2015)

Moni tituleeraa tätä parhaaksi suomenkieliseksi joogakirjaksi. Kyseessä on selkeä, mutta syvällinen opaskirja, joka opettaa asanoita, meditaatiota ja mantrameditaatiota ja hieman pranayamaakin. Joogan filosofia kulkee oppaassa mukana kaikkeen kietoutuneena. Kirjan alaotsikko on ”Kohti sisäistä harjoitusta” ja se kartoittaakin joogan henkistä ja sydäntä avaavaa puolta upeasti.

Tästä kirjasta luen aina katkelman käsilläseisonta-workshopeissani, jotta muistaisimme, että käsilläseisonnassa ei ole kyse yksinomaan jumppatempusta. Pranayama-kurssilla olemme tehneet kirjan mukaan Hamsah- eli joutsenmeditaatiota ja meditaatiokurssilla hämmästelleet-kummastelleet mukavan istuma-asennon muodostamista.

Teija Enoranta (Shabad Deep Kaur): Japji Sahib. Mielen joogaa. (Tammi 2015)

Tämä kirja on oma ”raamattuni”, jota selailen, kun kaipaan lohdutusta tai ihmismielen rajat ylittävää viisautta. Japji Sahib on 1400-luvulla syntynyt mantra, Pohjois-Intiassa kirjoitettu pyhä teksti. Tamperelainen joogaopettaja Teija Enoranta on suomentanut ja tulkinnut kyseisen tekstin. Lopputuloksena on läpeensä viisas mietiskelykirja ja opas elämän hallintaan. Kirja sopii eritoten niille, joita fyysinen jooga ei kiinnosta.  Enorannan pohdinnat puhuttelevat elämän ja arjen kysymyksistä kiinnostunutta.

Tätä kirjaa siteerasin meditaatiokurssilla, kun puhuimme neutraalista mielestä, eli mielentilasta, jossa on helpompi tarkastella itseä ja tapahtumia elämässä etäämmältä, joutumatta tunteiden riepoteltavaksi.

Inderjit Kaur Khalsa: Voiman tie (Tammi 2009) ja Chakrapolku (Tammi 2014)

Ensin mainittu on perusteos kundaliinijoogasta; jälkimmäinen kahdeksan viikon ohjelma, jossa työstetään yksi chakra kerrallaan asana-, meditaatio- ja kirjoitusharjoitusten kautta. Kirjailija on suomalainen joogaopettaja, kirjailija ja elokuvaohjaaja.

Voiman tie oli minulla suurena tukena vaikeassa elämäntilanteessa. Ihastuin eritoten sen meditaatioharjoituksiin – ja kristallinkirkkaaseen tyyneyteen, joka kundaliinijoogaharjoitusten tekemisestä seurasi. Sittemmin tein myös Chakrapolun ohjelman ja koin sen hyvin vaikuttavaksi!

Voiman tiestä olemme meditaatiokurssilla tehneet muun muassa ”Meditaation poistamaan pelkoa tulevasta”.

Taavi Kassila ja Satu Silvo: Kuningasjooga (WSOY 2000)

Tämä oli ensimmäinen joogakirja, jonka aikoinaan ostin! Aika on ehkä ajanut trikooasujen ohi, mutta kirja on toimiva, simppeli johdatus perusasanoihin, pranayamaan, meditaatioon ja oman harjoituksen koostamiseen. Kirja esittelee myös eri joogalajeja, joogan pyhät kirjat ja joogan soveltamista arkielämään.

Pranayama-kurssillamme tehty vuorosierainhengitys, sukh-purvak pranayama, löytyy tästä kirjasta. Muutenkin kirjan pranayama-osio on erinomainen.

Irene Hopkins: Kundaliinijooga. Sisäisen voiman lähde (Delfiini Kirjat 2002/2012)

Soma, hyvin henkinen, jopa höpsö kundaliinijoogaan pohjautuva opaskirja, joka luotsaa lukijaansa kokonaiseen myötätuntoiseen maailmankatsomukseen. Toimii mietiskelykirjana ja sisältää vinkeitä kundaliinijoogaharjoitussarjoja.

Tästä kirjasta olen meditaatiokurssillamme lukenut tarinan kuninkaan katkenneesta sormesta ja teettänyt neutraaliin mieleen tähtäävän Wahe Guru -meditaation.

Patañjalin Yoga-sūtra. Joogan filosofia. Toim. Måns Broo (Gaudeamus 2010)

Ensimmäinen suoraan sanskriitin kielestä suomeksi käännetty joogan perusteksti on alkujaan noin vuodelta 350 eaa. Klassisessa tekstissä kuvataan joogin tie harhojen maailmasta lopulliseen vapautukseen. Åbo Akademin uskontotieteellisen laitoksen dosentti, joogalehti Anandan päätoimittaja Måns Broo on suomentanut ja selittänyt Joogasutran. Hänen valistunut kommentaarinsa on kirjan parasta antia ja erottaa sen edukseen monista muista suomennoksista. Luin tästä teoksesta pranayama-kurssilla hengitysharjoituksia käsittelevän osuuden.

Maya Fiennes: Täyttä elämää joogalla (WSOY 2011)

Joogisen elämäntaidon opas ja cocktail pureksittua viisautta, omakohtaista pohdintaa, esimerkkitapauksia, arjen kompastuskivien joogista ylittämistä, asanoita, pranayamaa, mantroja ja meditaatiota. Tästä opuksesta teimme pranayama-kurssilla hartioiden nostelua ja tulihengitystä.

Vielä muutama kirjasuositus:

Donna Farhi: Jooga ja elämän voima (Basam Books 2004)

Klassikon asemaan kohonnut maanläheinen katsaus joogaan elämäntapana. Pikaratkaisuihin ja ihmedieetteihin tottuneille ihmisille kirja toimii muistutuksena kärsivällisen ja pitkäjänteisen työn merkityksestä matkalla kohti tasapainoista elämää. Kirja ei sisällä ohjeita asanoihin tai meditaatioon, mutta opettaessaan hidastamisen taitoa, harjoitusmotivaatiota ja itsekuria se on mainio perusteos jokaisen henkisestä kasvusta kiinnostuneen kirjahyllyyn.

Kylli Kukk ja Virpi Melleri: Kyllin hyvä. Lempeämmän elämän käsikirja (Sanoma Media 2014)

Hyväntuulinen, kattava opaskirja käytännön harjoituksilla ja joogaopettaja-fysioterapeutti Kylli Kukkin elämäntarina. Jäsenkorjaajana arvostan erityisesti kirjan raikkaita liikesarjoja ja selän terveyteen keskittymistä.

Michael Stone: The Inner Tradition of Yoga (Shambhala 2008 ja Yoga For a World Out of Balance (Shambhala 2009)

Vain 42-vuotiaana tuonilmaisiin siirtynyt buddhalainen opettaja, psykoterapeutti ja joogaopettaja Stone kirjoitti liudan kirjoja, joista itsekin omistan vasta osan. Nämä kaksi kirjaa sopivat lukijalle, jota kiinnostaa jooga elämäntapana 2000-luvun yhteiskunnassa, eettiset valinnat, syvä tietämys joogan historiasta ja filosofiasta sekä joogan työkalujen soveltaminen joogaharjoitukseen ja ihmissuhteisiin.