Tiesitkö, että kun nukut, aivojesi läpi virtaa enemmän nestettä kuin munuaistesi läpi?
Aivotutkijat saivat vasta 2010-luvulla selville, että aivoissa on oma imusuonistonsa. Tämän glymfaattisen järjestelmän merkitystä ja vaikutuksia ihmisen terveyteen kartoitetaan nyt kiivaasti.
Se tiedetään, että aivot ovat valtavan aktiivinen elin. Ne työskentelevät koko ajan, minkä takia kuona-aineitakin syntyy paljon. Kuona pitää puhdistaa pollasta hyvin, jotta ihminen voi hyvin eikä sairastu. Glymfaattinen järjestelmä on aivojen oma puhdistusjärjestelmä. Se aktivoituu etenkin unen aikana. Kun ihminen nukahtaa, neste hyökyy aaltoina aivojen läpi siivoten jokaisen sopukan.
Liian vähän tai huonosti nukkuvilla on siis kroonisesti likaiset aivot! Anu Wartiovaara vertaa Lääkärilehdessä vähäistä unimäärää liian lyhyeen pesukoneen huuhteluohjelmaan, joka jättää pyykin likaiseksi ja tunkkaiseksi.
Mikä veikeintä, tämä huuhteluohjelma vaatii kunnolla toimiakseen makuuasennon. Olemme siis todella symbioosissa Äiti Maan kanssa, kun sen painovoima tekee työtään elimistössämme tällaisellakin tavalla!
Aivojen imusuonistoa tutkimalla saatetaan tulevaisuudessa saada uutta tietoa esimerkiksi MS-taudin ja epilepsian syntysyistä. Tiedetään jo, että dementikoilla on usein taustalla huonoa nukkumista, ja että psykoosin puhkeamista edeltää usein uneton vaihe.
”Likvor on todella ”henkinen imuneste”, miksi ruotsalainen anatomisti ja sielun sijainnin etsijä Emanuel Swedenborg sen nimesi jo 1700-luvulla.” (Anu Wartiovaara, Lääkärilehti 10/2017)
Ylen Tiedeykkösessä neuroradiologian dosentti Vesa Kiviniemi kertoi, että meditaatiolla ja hengitysharjoituksilla on edullinen vaikutus aivojen puhdistumiselle:
”Hengitys on toinen aivoja ihan itsessään puhdistava menetelmä. Mielestäni ei ole sattumaa, että vuosituhansia on mietiskelty ja keskitytty hengitykseen. Kun on kova kipu, sanotaan, että mieti hengitystä. Meditaatiossa se on maailman sivu ollut hyvin oleellinen aspekti. Mielestäni sinä on jotakin, mikä on säilynyt ajan hampaissa hyvin pitkään. Sen täytyy jotenkin liittyä tähän kuvioon.”
Kiviniemi toteaa, että rauhoittumistaidot ja hengitysharjoitukset voivat olla eräs tapa, jolla aivojen puhdistumista voi edesauttaa valvetilassa.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Aivojen imusuoniston löytyminen on viitoittanut suuntaa aivojen ja hermoston sairauksien tutkimukselle. Onko esimerkiksi dementia seurausta glymfaattisen järjestelmän toimintahäiriöstä – kertyykö plakki aivoihin, kun huuhtelujärjestelmä lakkaa toimimasta täydellä teholla?
Loppuvuodesta 2017 uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan urean eli virtsa-aineen kertyminen aivoihin olisi dementian pääsyy. Urea on proteiiniaineenvaihdunnan lopputuote, jota maksa muodostaa ammoniakista ja jonka olisi tarkoitus poistua munuaisten kautta virtsaan. Elimistössämme kiertää jatkuvasti suuria määriä nestettä, josta munuaiset suodattavat niin sanottua alkuvirtsaa 180–200 litraa vuorokaudessa. Melkoinen määrä.
Kuona-aineet pääsevät erittymään kehosta vain kohtalaisen suurien nestemäärien mukana. Elleivät ne poistu, ne jumahtavat kehoon. Alkaako kuulostaa siltä, että vedenjuontiin olisi syytä satsata?
Suuri osa jäsenkorjaajan asiakkaista juo aivan liian vähän. Se heijastuu tuki- ja liikuntaelimistöön muun muassa vähäisenä kudosnesteen määränä, hidastuneena aineenvaihduntana, turvotuksena ja yleisenä kivuliaisuutena. Jäsenkorjaajana kehotan perusterveitä ihmisiä juomaan vähintään 1,5 litraa vettä päivässä. Fyysisesti aktiiviselle, kunnon ruokaa syövälle kolmekaan litraa ei ole liikaa.
Selkäydinneste eli likvori liikkuu pulsseina aivojen pohjan Willisin valtimokehän ja hengityksen ajamana. Ihmisen likvorin koko volyymi vaihtuu neljä kertaa vuorokaudessa. Olemme käytännössä taitavasti rakennettu pesukone, ja koneistomme tukkeutuu liasta, jos vedenotto ei toimi!
”Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että munuaisten toiminta alkaa heikentyä jo 40 ikävuoden jälkeen. Munuaisten taakka helpottuu juomalla vettä 1,5–2 litraa päivässä, joka vastaa noin 8–10 lasillista. – – Vedellä on monia hyviä ominaisuuksia ja kaiken ikäisten tulisi juoda sitä riittävästi edistääkseen terveyttään. Vesi säätelee kehon lämpötilaa ja toimii elimistön puhdistajana poistaen kuona-aineita ja bakteereita. Se kuljettaa ravintoaineita ja kuljettaa happea soluihin. Elimistö tarvitsee vettä hyödyntääkseen ravintoa, ja vesiliukoisista vitamiineista esimerkiksi C- ja B-vitamiinit kulkevat soluihin veden avulla.” (Terve.fi)
Lue myös:
Käytännön taikuutta Nukkumatin yhyttämiseksi
Vaihdetaan työnarkomanian ihannointi lepotaidoilla leuhkimiseen
Tonglen-meditaatio: ”Käytä lääkkeenä sitä, mikä vaikuttaa myrkyltä”