Mitä kalevalainen jäsenkorjaus on?
Kalevalainen jäsenkorjaus on tarkkaan anatomian tuntemukseen ja kansanparannustaitoon perustuva mobilisaatiohoito, jolla hoidetaan kaikkia tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia. Hoidon tavoitteena on poistaa kivut ja vaivat saattamalla koko kehon toiminta lempeästi takaisin tasapainoon. Jäsenkorjauksella voi parantaa nivelten, lihasten ja sidekudosten liikkuvuutta, vapauttaa kudosneste- ja verenkierron pinnetiloja sekä hermopinteitä ja jopa pehmentää arpikudoksia. Nikamien hermotusten kautta vaikutukset ulottuvat jopa sisäelimiin.
Kokonaisvaltaisessa hoidossa käydään aina läpi koko keho. Pelkän kipualueen hoitaminen olisi lyhytnäköistä, koska vaivan syy voi olla muualla kuin kipukohdassa. Esimerkiksi olkapääkipua voi ylläpitää vinossa oleva lantio, jonka taas saa suoristettua vasta kun jalat on pehmitelty.
Hoito-ote on pehmeä ja koostuu pitkälti erilaisista venytyksistä ja painalluksista. Hoidossa käytetään hyväksi kehon omia liikeratoja. Äkkinäisiä tai kovia otteita ei käytetä. Mitä jännittyneempi lihas, sitä varovaisemmin sitä suostuttelen pehmenemään. Kovakourainen käsittely vain rikkoisi kudosta ja tuottaisi lisää kipua.
Kalevalaisella jäsenkorjauksella voidaan vähentää kipulääkkeiden syöntiä ja sairauspoissaoloja ja parantaa kivuista kärsivän ihmisen elämänlaatua.
Kalevalaisen jäsenkorjauksen koulutusta antaa Kansanlääkintäseura ry. Kalevalainen jäsenkorjaus on EU:n harmonisointiviraston suojaama nimike. Hoitomuoto on Olavi Mäkelän kehittämä; anatomian soveltamista käytäntöön lempeillä otteilla.
Mitä kalevalaisella jäsenkorjauksella hoidetaan?
Kalevalaista jäsenkorjausta on tutkittu Kuopion yliopistossa 1990-luvulta lähtien. Se on muun muassa todettu tehokkaimmaksi hoitomuodoksi alaselkäkivuissa. Hyviä hoitotuloksia on saatu myös seuraavissa tapauksissa:
- alaraajojen kivut ja virheasennot
- jalkojen erimittaisuus
- iskias
- ristiselän kivut ja virheasennot
- vino lantiokori
- si-nivelen virheasennot ja kiputilat
- skolioosi eli kieroselkäisyys (etenkin lapsilla ja nuorilla!)
- rintarangan / lapojen välin kivut ja nikamalukot ja niistä aiheutuvat oireet, kuten sydämen rytmihäiriöt, hengenahdistus ja korkea verenpaine
- jäätynyt olkapää ja olkapääkivut
- tenniskyynärpää, golfkyynärpää, rannekanavaoireyhtymä, jännetuppitulehdus
- hermopinteet
- hartia- ja niskakivut ja -jännitys
- huimaus, migreeni, päänsärky, jännityspäänsärky
- urheilu- ja rasitusvammat
- käsien puutuminen
- hampaiden narskuttaminen ja purentahäiriöt
- näkö- ja kuulohäiriöt, kasvosäryt
Käsittely on miellyttävä ja kivuton. Äkkinäisiä liikkeitä tai naksautuksia ei tehdä, koska Olavi Mäkelän sanoin ”emme ole tehneet ihmiseen lujuuslaskelmia” emmekä siis halua ottaa minkäänlaisia riskejä vaurioista.
Hoito kestää aikuisella noin 1,5 tuntia, lapsilla ja nuorilla vähemmän.
Ohjeita jäsenkorjaukseen tulevalle
Juo hoidon jälkeen ja lähipäivinä erityisen paljon vettä. Voit lisätä nestemäärää jo ennen hoitoon tulemistasi.
Hoitopäivänä ja 3–5 päivään sen jälkeen ei pidä rehkiä fyysisesti esim. kuntosalilla tai metsätöissä. Näin saat parhaan hyödyn jäsenkorjauksesta etkä altista itseäsi vammoille. Jäsenkorjauksella vaikutetaan myös syviin kudoksiin ja kudosnestekiertoon, joten muutoksia tapahtuu kehossasi monena päivänä käsittelyn jälkeen. On hyvä osata levätä ja antaa itselleen rauha palautua. Hoidossa ikään kuin pannaan liikkeelle positiivisten tapahtumien kierre ja annetaan keholle avaimet hoitaa itse itsensä kuntoon. Kokemus on osoittanut, että esimerkiksi akuutti noidannuolikipu hellittää jo vastaanotollani hiukan ja voi olla kokonaan poissa kahden vuorokauden kuluttua hoidosta. Malta siis odottaa tulosta.
Jos sinulla on lääkärinlausuntoja esimerkiksi selän magneettikuvista, voit ottaa ne mukaan. Jos sinulla on astmalääkitys tai nitrot, pidä ne varmuuden vuoksi mukana hoidossa. Jos olet diabeetikko, huolehdi verensokeritasapainostasi. Aktiivisen tulehduksen, syöpähoitojen tai ihosairauden aikana ei tehdä jäsenkorjausta. Kysy tarvittaessa lisätietoja.
Joskus akuutissa vaivassa hoitokertoja tarvitaan 2–5 parin viikon välein. Yksi hoitokerta ei aina riitä, varsinkaan, jos olet kärsinyt vaivasta jo pitkään. Moni ottaa tavaksi käydä jäsenkorjauksessa ylläpitomielessä esimerkiksi 2 kuukauden välein, jolloin suurempia vaivoja ei pääse syntymään.
© Tiina Ahokas. Ethän käytä tekstejäni tai kuviani luvatta.