Kolme konstia mineraalitasapainon ja mielenterveyden tueksi: adrenal cocktail, teaniini ja tauriini

Uupumusta, unettomuutta, virta vähissä? Levottomuutta, ahdistusta, vaikea rentoutua, kroppa palautuu hitaasti urheilusta, lihakset kramppailevat? Tästä ravintolisäkolmikosta voit saada apua. Ensimmäinen tasapainottaa mineraaleja, kaksi jälkimmäistä ovat aminohappoja.

Minulla ei ole kaupallisia sidonnaisuuksia ja pyrin aina löytämään suosituslistoilleni parhaat, edullisimmat ja turvallisimmat valmisteet. Cocktail-ainesosat eivät ole ihan ilmaisia, mutta ne ovat laadukkaita ja lisäaineettomia. Teaniini ja tauriini puolestaan ovat halpaa kuin saippua, ja niistäkin suosittelen täyteaineettomia vaihtoehtoja. Tästä ravintolisäkolmikosta puhun stressaantuneille ja ahdistuneille räätälöimässäni joogaworkshopissa, jonka ohjaan ensimmäistä kertaa sunnuntaina 19.11.2017.

IMG_4418

”Adrenal cocktail”

Adrenal cocktail sisältää kaliumia, C-vitamiinia ja natriumia. Sen vannoutuneet käyttäjät kokevat sen vähentävän ahdistusta ja antavan aimo tujauksen energiaa. Adrenal cocktailin valmistusvälineitä saat Tyrvään Yrtti-Aitasta. Cocktailiin tulee

  • tölkki kookosvettä (ei tiivisteestä valmistettua, ei askorbiinihapolla tms. jatkettua, vaan ihan sitä itseään; Puhdistamon tölkki sisältää 667 mg kaliumia)
  • noin 400 mg C-vitamiinia (ei synteettistä, vaan whole food -versiota) – Puhdistamon jauhetta siis 1/4 teelusikallinen
  • 1/4 teelusikallista puhdistamatonta suolaa eli kuvan mukaista merisuolaa tai himalajan-/ruususuolaa (vähemmän, jos kärsit korkeasta verenpaineesta)

Drinksu ohjeistetaan juomaan tyhjään vatsaan (vähintään tunnin väli ruokailuun) kahdesti päivässä, klo 10 ja klo 14, jolloin se toimii optimaalisesti suhteessa elimistön uni-valverytmiin. Jotkut nauttivat vain yhden cocktailin päivässä, jotkut ottavat sen unta tukemaan juuri ennen nukkumaanmenoa – omaa elimistöään pitää vain kuunnella, jotta oppii, mikä sopii itselle.

Kalium ja magnesium tanssivat elimistössä jatkuvasti paritanssia, joten jos käyttää runsaasti magnesiumia, voi olla syytä miettiä kaliuminsaantiaan. Kaliumlisä voi auttaa jalkojen elohiiriin ja lihaskramppeihin sekä hyvänlaatuisiin sydämen rytmihäiriöihin. Kalium on elintärkeä makrokivennäisaine, joka toimii elimistössä natriumin vastaparina ja säätelee sen kanssa happo-emästasapainoa ja osmoosia eli nesteiden liikkumista kehossa. Kalium osallistuu elektrolyyttitasapainon, energia-aineenvaihdunnan ja entsyymitoimintojen säätelyyn. Joka ikinen sydämenlyöntisi, hermoimpulssisi ja lihasaktivaatiosi tarvitsevat kaliumia. Kaliumia käytetään korkean verenpaineen hoitoon. C-vitamiini antaa virtaa, vahvistaa vastustuskykyä ja luustoa ja vastaa sidekudosten ja ihon hyvinvoinnista. Se on yksi tärkeimmistä solunsisäisistä antioksidanteista – ja vaikka mitä muuta. Natrium puolestaan on yksi tärkeimmistä elimistön nesteiden suoloista ja välttämätön aineenvaihdunnan toiminnalle.

Kokeile cocktailia vaikkapa nyt pimeän vuodenajan yhä pimentyessä. Tarkkaile, huomaatko energiatasojesi nousevan, jalkojen turvotuksen vähenevän tai vaikka elohiirten jäävän pois.

Huomioi ostamasi C-vitamiinin laatu: hanki vain whole food -laatuista valmistetta. Sellaisia valmistetaan mm. acerolakirsikasta, camu camu -marjasta ja amlamarjasta. Tällaista tilasin kerran iHerbistä:

IMG_4420

Vielä yksi, kiistanalainen huomio: Adrenal cocktailia käytetään myös lisämunuaisten uupumuksen hoitoon. Lääketiede ei tunnusta moisen tilan olemassaoloa, mutta jotkut täydentävien hoitojen ammattilaiset, myös lääkärit, hoitavat sitä. Termin on keksinyt lääkäri James L. Wilson. Hänen mukaansa kyse on stressiperäisestä häiriöstä. Suomessa Kaisa Jaakkola on kirjoittanut aiheesta; siitä puhutaan paljon myös CFS:n eli kroonisen väsymysoireyhtymän ja kilpirauhasen toimintahäiriöiden yhteydessä. En ota ilmiöön kantaa, mutta edellämainittujen oireyhtymien oirekuvista esimerkiksi voimakkaan väsymyksen, heikotuksen tunteen ja kipuherkkyyden taustalla voi jäsenkorjaajien asiakaskokemusten mukaan olla myös kivennäisaineiden puutosta. Niin ikään fibromyalgia on yksi oirekuvaltaan laaja ja lääketieteelle vielä varsin tuntematon sairaus, ja monet fibromyalgikot ovat saaneet lisää virtaa ja lievitystä kipuihinsa kivennäisainebuustista. Tuntemattomista ja ristiriitaisista väsymysoireistoista kärsivien voi olla hyvä kokeilla adrenal cocktailiakin.

Ameriikassa valmistavat tällaista valmista AC-jauhetta. Suomeen tätä saa vain nettikaupasta tilaamalla. Anna mennä, jos jaksat maksaa!

IMG_4419.jpg

L-teaniini

L-teaniini on aminohappo, jota vihreä tee sisältää luonnostaan. Se tepsii jännitykseen, ahdistuneisuuteen, stressioireisiin ja ärtyneisyyteen. Se parantaa kognitiivisia toimintoja varsinkin yhdessä kofeiinin kanssa nautittuna. Se siis rentouttaa tehokkaasti, mutta ei väsytä. Jännittyneiden, stressaantuneiden, ahdistuneiden, kiukkuisten ja hermostuneiden kannattaa kokeilla tätä nimenomaan päivittäisenä ravintolisänä, eikä ainoastaan tenttijännitykseen tai vastaavaan kertaluonteiseen tilanteeseen.

IMG_4421

Teaniinista on olemassa viljalti tutkimuksia: PubMed tarjoaa vaatimattomat 376 hakutulosta. On tutkittu teaniinin tehoa skitsofreniaan, syöpään, uneen, ahdistuneisuuteen, masennukseen ja niin edelleen.

Esimerkiksi esiintymiskauhusta kärsivät ylistävät teaniinin rauhoittavaa mutta skarppiuden säilyttävää vaikutusta. PMS-oirehtivat ovat saaneet siitä apua. Vasta-aiheita teaniinin käytölle ei ole tiedossa. Puhdas+:n teaniini on sitä itseään, eikä sisällä täyteaineita, joten itse kehotan hankkimaan sitä. Yksi purnukka on todella riittoisa, koska päiväannos on vain 0,3 ml. Rauhoittavien lääkkeiden moninaisia haittavaikutuksia teaniinilla ei tietenkään ole.

Tauriini

Tauriini on aminohappo, antioksidantti – ja edullinen ravintolisä, jota käytetään unen laadun parantamiseen, ahdistukseen, stressiin, masennukseen ja treenin tukena. Tauriinia esiintyy elimistössä kudosnesteessä runsain mitoin, verkkokalvoilla, keskushermostossa, sydämessä, lihaksissa ja immuunijärjestelmän soluissa.

Tauriinitutkimuksia on PubMedissä kahlattavana varsin loputon suo. Poliquin on poiminut kirjoitukseensa pätevältä vaikuttavia lähteitä. Hän nostaa esille tauriinin unta parantavan, sydän- ja verisuoniterveyttä edistävän, liikuntasuorituksesta palautumista nopeuttavan, insuliiniherkkyyttä parantavan ja rasvanpolttoa buustaavan vaikutuksen.  Tauriini nostaa GABA-eli gamma-aminovoihappotasoja, mikä parantaa unensaantia ja unen laatua. Vaikutus on siis samansuuntainen kuin bentsodiatsepiineilla, mutta bentsojen lailla tauriini ei suinkaan aiheuta masennusta eikä riippuvuutta eikä syö muita mielihyvähormoneita, kuten dopamiinia. Tauriini edesauttaa kalsiumin, magnesiumin, natriumin ja kaliumin liikkumista solukalvojen läpi. Sen puute lisännee harmaakaihin riskiä, kirjoittaa Juhana Harju, joka niin ikään on poiminut blogiinsa koosteen tutkimusviitteitä tauriinin hyödyistä.

Hupaisa huomio on, että koska kasvikunnan tuotteet eivät sisällä tauriinia, kasvissyöjät ovat erityisen alttiita tauriinin puutokselle ja sitä myötä ahdistukselle: veget siis tauriinipurkille!

Tauriinin käyttäjät ovat saaneet apua myös hyvälaatuisiin sydämen rytmihäiriöihin ja muljahduksiin.

Tauriini on edullista. Oman purkkini olen tilannut iHerbiltä ja urheilijoiden lisäravinteita myyvien putiikkien hyllyltä tauriinia löytyy takuuvarmasti. Tauriini kalskahtaa monen korvaan vaaralliselta erinäisten energiajuomakohujen takia, mutta energiajuomissa ongelmia tuottavat valtaisat kofeiinipitoisuudet tai juomien miksaaminen alkoholiin – ei tauriini.

Yksi vastaus artikkeliiin “Kolme konstia mineraalitasapainon ja mielenterveyden tueksi: adrenal cocktail, teaniini ja tauriini

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s