Joogafilosofinen lusikka Jari Sillanpää -soppaan

Mitä joogi ajattelee Jari Sillanpään huumekohusta? Mitä väliä sillä on, mitä joogi ajattelee? Ei kerrassaan mitään väliä. Joogan tehtävä on kuitenkin tuoda myötätuntoa sinne, missä sitä ei ole, ja kultivoida kunnioitusta ja ystävällistä käytöstä maailmassa. Kun julkinen keskustelu riistäytyy käsistä ajojahdiksi, solvauskampanjaksi tai moraalipaniikiksi, kuten nyt on käynyt, on tärkeätä muistuttaa maltillisen, empaattisen suhtautumisen mahdollisuudesta. Tarkastelen siis tapausta lyhyesti joogan näkökulmasta.

Kun julkisuuden henkilö mokaa, syntyy kognitiivinen dissonanssi. Faneilla on idolistaan  selkeä käsitys: hän on ihailtava, hän on erityislaatuinen, hän on hieno ja puhtoinen ihminen, joka ei tee virheitä. Joogi kuitenkin tiedostaa, että kuva, jonka olen muodostanut Jari Sillanpäästä, kertoo minusta, ei Jari Sillanpäästä. Idolia ei tunneta henkilökohtaisesti, mutta hänestä on luotu omassa mielessä tietynlainen kuva, joka voi lopulta olla aika jäykkä ja joustamaton. Emme myöskään voi tavallisina talliaisina tavoittaa kokemusta niistä paineista, joita julkisuuden henkilö kokee asemansa vuoksi. Julkisuuden henkilö on helppo kohde riepoteltavaksi, ja toisen virheitä on paljon miellyttävämpi tonkia kuin omiaan.

Joogassa ja meditaatiossa pyritään sattvisen mielenlaadun tavoittamiseen. Sattva on sanskriittia ja tarkoittaa puhdasta. Se on psykologis-filosofinen käsite, jolla viitataan rauhalliseen, rakastavaan ja tyyneen mielenlaatuun, jota arjen haasteet eivät voi nyrjäyttää. Kun olemme sattvisessa mielentilassa, ongelmat ja kriisit eivät saa meitä pois tolaltamme. Jooga- tai meditaatioharjoitus on luonut mieleemme tyynen pohjavirran. Kun kohtaamme arjessa ärsyttävän tilanteen, meidän ei tarvitse panna pahan kierrettä liikkeelle: potkaista koiraa, tööttäillä liikennevaloissa tai ärjyä netin keskustelupalstalla, koska osaamme toimia kestävämmällä ja eettisemmällä tavalla.

Joogan koulima sattvinen mieli ei joudu moraalipaniikkiin. Joogi malttaa mielensä eikä ryhdy täyttämään tarinan aukkoja omin päin, koska tiedostaa, että ei oikeasti voi olla missään määrin selvillä tapahtumien kulusta tai taustoista. Joogi odottaa varmistettuja tietoja ja virkavallan päätöksiä kaikessa rauhassa, jos kokee niillä ylipäänsä olevan merkitystä, eikä spekuloi spekuloimisen ilosta. Luovuutensa ja mielikuvituksensa lennon voi antaa kukkia toisaalla, vaikka jonkin hyväntahtoisen, kauneutta edistävän projektin parissa. Luovuutta ei ole viisasta käyttää julkisuuden henkilön yksityisasioilla reposteluun tai uhkakuvien maalailuun

Sattvinen mieli näkee ihmiset rakastavassa ja hyväksyvässä valossa. Jok’ikinen ihminen törttöilee omalla tavallaan. Ihminen on viehättävän rikkonainen otus. Kun tiedostaa sen, että törttöilee itsekin, voi inhimilliset rikkeet sallia myös muille. Jokainen suomalaista viihde-elämää vähänkään seurannut tietää musiikkimieltymyksistään riippumatta, miten upea ja valovoimainen tähti Jari Sillanpää on ja miten paljon hyvää hän on tuonut lukemattomien ihmisten elämään taiteensa kautta. Jari on silti ihminen, ei pyhimys. ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven”, sanoi muuan Jeesus aikanaan. Jeesus jos kuka ymmärsi sattvisen mielenlaadun ja lähimmäisenrakkauden päälle.

Joogi tiedostaa, että huumaavia aineita on käytetty läpi ihmiskunnan historian ja niitä tullaan aina käyttämään, koska ilmeisesti lajillemme on ominaista tavoitella muuntuneita tajunnan tiloja ja euforista oloa erilaisten aineiden avulla. Ei ole salaisuus, että jotkut joogagurutkin käyttävät päihteitä. Suomessa on tapana nauttia alkoholia humalahakuisesti, ja on sattumaa, että juuri alkoholi sattuu meidän kulttuurissamme olemaan laillinen päihde ja metamfetamiini taas ei. Toisaalta on metamfetamiinia osattu meilläkin käyttää: sota-aikana myös Suomessa porskutettiin Pervitinin voimalla sekä rintamalla että kotipuolessa, luultavasti sinunkin suvussasi, vaikka niistä kokemuksista ei liiemmin ole jälkipolville huudeltu. Huumeidenkäyttö on yleisempää kuin moni tulee ajatelleeksi, ja huumeita käytetään kaikissa sosiaaliluokissa – sitä ei näe päällepäin. Esimerkiksi opioidikriisi on todellisuutta Suomessakin työikäisten keskuudessa, ja se alkaa usein viattomasti esimerkiksi polvikipuun määrätystä Panacodista. Tulee myös erottaa huumeiden ongelma- ja viihdekäyttö: on paljon ihmisiä, jotka ovat integroituneet yhteiskuntaan, mutta käyttävät silti tilannekohtaisesti myös laittomia päihteitä.

Päihdyttävät aineet tuottavat mittaamattomasti kärsimystä. Sitä ei ole syytä vähätellä. On kuitenkin hyvä tiedostaa, mitä asialle voi itse tehdä. Taivastelu, kauhistelu tai loanheitto ei auta ketään eikä edistä mitään hyvää. Voit tutkia, millaisia tunteita tilanne sinussa herättää ja tiedostaa, että vastuussa tunteistasi olet sinä, ei Jari. Voit kokea empatiaa Jaria kohtaan, vaikka hän kenties tekeekin elämässään erilaisia valintoja kuin sinä. Voit lähettää hänelle kannustavan, ystävällisen viestin, jossa ilmaiset tukesi. Voit lahjoittaa rahaa Irti huumeista ry:lle tai vastaavalle järjestölle, jos koet huumeidenvastaisen työn tärkeäksi. Voit auttaa edistämään uutta, avoimempaa keskustelukulttuuria, jossa puhutaan toisista ihmisistä kunnioittavasti ja hyväntahtoisesti tilanteessa kuin tilanteessa.

Yleisesti ottaen kun ihmiset ovat mukavia toisilleen, syntyy vähemmän kärsimystä. Kun on vähemmän kärsimystä, on vähemmän pahan olon tukahduttamiseen tähtäävää päihteidenkäyttöä.

Näinä vihapuheen aikoina myös Facebook on petrannut ohjeitaan ja muistuttaakin käyttäjiään (pun intended): ”Facebookin avulla voit halutessasi myös puhua asioista ja sivistää yhteisöä ympärilläsi. Vasta-argumentit tarkkojen tietojen ja vaihtoehtoisten näkökulmien muodossa voivat auttaa luomaan turvallisemman ja kunnioittavamman ympäristön.”

Myös joogan intresseihin kuuluu turvallisemman ja kunnioittavamman ympäristön luominen kaikille. Shanti, shanti, shanti.

2 vastausta artikkeliin “Joogafilosofinen lusikka Jari Sillanpää -soppaan

  1. hieno kirjoitus 🙂 Etenkin teksti ”….Joogassa ja meditaatiossa pyritään sattvisen mielenlaadun tavoittamiseen. Sattva on sanskriittia ja tarkoittaa puhdasta. Se on psykologis-filosofinen käsite, jolla viitataan rauhalliseen, rakastavaan ja tyyneen mielenlaatuun, jota arjen haasteet eivät voi nyrjäyttää…” Häivähdyksen tästä olen jo saanut vaikka paljon vielä opittavaa – etenkin minulle, tyypille, joka on aina ollut suorittaja.

    1. Kiitos! Hienoa, että olet saanut jo häivähdyksen. Oppiminen on ikuista ja suorittajuudesta käsin on tosi hedelmällistä lähteä tutkimaan joogan polkua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s