Magnesiumista – ja vähän kaliumistakin

Kerron tiivistetysti ohjeet magnesiumin käyttöön ja sopivan valmisteen valitsemiseen tuotemerkkien viidakossa. Magnesiumasiat ovat vähän korkeampaa mineraalimatematiikkaa, mutta yrittäkää pysyä mukana! Listaan, mitä magnesiumin muotoja kannattaa käyttää ja mitä ei. Usein on hyväksi käyttää muutamaa eri laatua. Kehosi kertoo, mikä valmiste on juuri sinulle sopivin. Kaikki eivät toimi kaikilla samalla tavalla. Kokeilemalla se selviää.

1. MAGNESIUMKLORIDI. Edullisin, mutta pientä vaivannäköä vaativa tapa käyttää magnesiumlisää on magnesiumin purskuttelu. Se käy seuraavasti: Osta magnesiumkloridikylpyhiutaleita. Valmista hiutaleista ja puhtaasta vedestä liuos suhteella 0,5 l vettä ja 4 rkl hiutaleita. Ota tätä liuosta 1 rkl suuhusi, purskuttele 10 sekuntia ja sylje pois. Toista monta kertaa päivässä.

Esimerkiksi 4–8 purskuttelukertaa päivässä voi olla hyvä määrä. Liuoksen maku kertoo elimistösi magnesiumintarpeesta: jos maku on tosi paha, vaje on suuri: lisää silloin käyttökertoja. Kun maku on makea, tasot ovat kunnossa. Magnesiumkloridi imeytyy nopeasti limakalvoilta ja tämän menetelmän etuna on myös lisäaineettomuus. Kloridimuotoinen magnesium on puhdistava, munuaisten toimintaa tukeva ja aineenvaihduntaa lisäävä.

Säilytä liuos jääkaapissa. Magnesiumkloridihiutaleita saa luontaistuotekaupoista, Sokokselta, Hyvinvoinnin tavaratalosta jne. esimerkiksi Nordic Health -kauppanimellä. Ne ovat puhdasta farmaseuttista laatua, eli sopivat myös sisäiseen käyttöön. Itse teen 1,25 dl astiaan kerralla neljäsosa-annoksen liuosta ja pidän sen keittiössä näkyvillä, jolloin muistan käyttää sitä.

Magnesiumsuihkeet ovat myös hyvä keino saada magnesiumkloridia. Ne tosin voivat kirvellä herkkäihoisimpia. Suomessa Prasad valmistaa erinomaista, käsin tehtyä magnesiumöljyä. Kylpyhiutaleista voi myös, kas vain, valmistaa kylpyjä, mutta harvalla on aikaa kylpeä niin usein ja kauan, että koko magnesiumintarve tulisi kylvyillä kuitatuksi. Kylvyt kannattavat kyllä harvemminkin harrastettuna!

2. MAGNESIUMTAURAATTI JA -BISGLYSINAATTI Oletko valmis maksamaan hieman enemmän tai haluatko helposti mukana kulkevan purnukan? Suomessa myydään myös laadukkaita valmisteita, joissa magnesium on tauraatti- tai bisglysinaattimuodossa. Ainakin Bioteekin Supermagnesium sisältää näitä kahta molekyylimuotoa. Tabletti on suhteellisen helposti nieltävää sorttia. Uusin tulokas on Puhdistamon Triplamagnesium, jota rohkenen myös suositella.

Magnesiumtauraatti on hyväksi sydän- ja verisuoniterveydelle ja se rauhoittaa hermostoa. Glysinaatti vaikuttaa edullisesti lihaksiin, rentouttaa ja takaa hyvät yöunet. Glysinaattia käytetään myös hermokipuihin. Moni paljon treenaava tai lihaskrampeista kärsivä pitää tästä yhdistelmästä! Valmiste kannattaa ottaa iltaisin, jolloin se auttaa nukkumaan paremmin.

Tauraattia ja bisglysinaattia voi tilata myös ulkomaisista nettikaupoista, esim. iHerbistä (hakusanoiksi magnesium taurate ja magnesium glysinate tai bisglycinate). Erinomaisen tuotteen maineessa on JigSawin magnesiumjauhe, jossa magnesium on bisglysinaattimuodossa. Suosittelen jauhemuotoista valmistetta niille, jotka eivät voi niellä isoja tableteita tai kapseleita ja jotka eivät jaksa kikkailla purskutteluliuoksen kanssa. JigSawin jauhe on lisäaineeton ja kuulemma hyvänmakuinen. Päivitän tähän oman arvioni mausta ja tehosta heti kun pääsen itse kokeilemaan (en ole vielä saanut selville, mistä JigSawin tuotteita kannattaisi tilata). Tätä jauhetta aion myös alkaa syöttää lapsilleni. Myös Metabolic Maintenancen glysinaattia on kehuttu. Kapselin voi avata.

3. MAGNESIUMMALAATTI Suomesta saa tätä nykyä Nordiqin magnesiummalaattijauhetta. iHerbistä vastaavaa tuotetta voi tilata tabletteina tai kapseleina (hakusanaksi magnesium malate). Malaattimuotoinen magnesium virkistää, joten se sopii väsyneille ja se kannattaa ottaa aamulla. Fibromyalgikot ja lihaskivuista kärsivät ovat saaneet malaatista apua.

4. MAGNESIUMSULFAATTI Myös Epsom-suolana tunnettua magnesiumsulfaattia voi käyttää jalkakylpyinä tai käymällä rentoutuskellunnassa (esim. Day Spa Gabriel Tampereella, Float Kallio Helsingissä).

5. MAGNESIUMTREONAATTI Treonaatti hyödyttää ennen kaikkea aivoja. Sitä käytetään aivovammojen tukihoitoon, neurologisiin ongelmiin, masennuksen ja ahdistuksen hoitoon ja PTSD-oireistoon eli trauman jälkeiseen stressihäiriöön. Trenoaattia ei tietääkseni saa Suomesta, mutta jälleen iHerbistä tai vastaavasta tilaamalla (hakusanaksi magnesium threonate).

ENTÄS MAGNESIUMSITRAATTI JA -OKSIDI?

En enää suosittele magnesiumsitraattia, koska sitraatti häiritsee maksan keruloplasmiinin toimintaa ja sitä kautta kehon rauta-aineenvaihduntaa eikä magnesiumsitraatti nosta varastomagnesiumin tasoa. Lisäksi sitraatti on aika tyyristä.

Oksidi ei oikein imeydy kehoon – paitsi ehkä pikkuruisina annoksina pitkin päivää otettuna. Ummetuslääkkeenä oksidi on hyvä.

MITÄ SANOITKAAN KALIUMISTA?

Yksikään mineraali ei toimi kehossa yksinään, vaan ne vaikuttavat toisiinsa dominoefektimäisellä tavalla. Kun nostat magnesiumtasojasi näillä mainitsemillani hyvin imeytyvillä valmisteilla, voi käydä niin, että kaliumtasot putoavat. Kaliumlisästä on mittavasti hyötyä monille! Lisää ehdottomasti kaliumin saantia, jos lihaskrampit vaivaavat magnesiumlisästä huolimatta, jos sinulla on elohiiriä lihaksissa tai jos verenpaineesi on korkea. Itse tilaan puoli-ilmaista ja tosi riittoisaa kaliumkloridijauhetta iHerbistä (hakusana potassium chloride powder) ja lisään sitä magnesiumkloridiliuokseeni annostuksella 2 tl / 0,5 l (eli 1,25 dl annokseen 0,5 tl).

NATRIUMIAKIN TARVITAAN!

Magnesium ja kalium pelaavat elimistössä myös natriumin kanssa. Aiemmassa blogitekstissäni suosittelemani suolaveden juominen astuu siis taas mukaan kuvioihin. Suolavesi + magnesium + kalium ovat jo erinomainen cocktail hellimään hermostoasi, lihaksiasi ja aineenvaihduntaasi. Suosittelen mitä lämpimimmin kokeilemaan tätä hyvien mineraalien kokonaispakettia etenkin jos kärsit fibromyalgiasta, lihaskivuista, yleisestä kivulloisuudesta, levottomista jaloista, ahdistuksesta, unettomuudesta tai ”suonenvedoista” eli lihaskrampeista.

Kannattaa aina suosia ensisijaisesti kivijalkaputiikkeja ja paikallisia luontaistuotekauppiaita! Kauppiaalta voi myös kysyä, voiko hän tilata valikoimiinsa näitä tuotteita, jos niitä ei valmiiksi hyllyssä ole. Jos päädyt tilaamaan iHerbistä, saat ensikertalaisen alennuksen koodillani HOK203. Tyrvään Yrtti-aitasta ja Luonnonhelma-ketjun liikkeistä saat suosittelemistani tuotteista 10 % alennuksen.

Ulkoiset magnesiumintankkausmenetelmät (kloridi- ja sulfaattikylvyt) ovat mainioita niille, joilla on suolisto huonossa kunnossa ja/tai kova stressi. Niillä pääsee alkuun, jos vatsa ei vedä tableteita.

Kuten huomaatte, voisin luennoida aiheesta noin viikon vetämättä edes henkeä välissä! Nyt todella yritin tiivistää… Magnesiumin tehtävistä kehossa ja sen puutosoireista voin kirjoittaa myöhemmin erillisen tekstin.

Päivitän ohjeistuksiani aina kun havaitsen niissä korjattavaa. Tämä teksti on kirjoitettu tämänhetkisen tietoni, asiakaskokemusteni ja henkilökohtaisen kokemukseni pohjalta. Muokkailen tätäkin tekstiä, jos havaitsen itse tai jos te lukijat osoitatte siinä virheitä – kommenttia siis tulemaan, jos huomaat erheitä! Kiitos!

/4.4.2018 lisätty Puhdistamon magnesium.

 

Lähteet:

Kirsi Sarimaa

Pia Rydman

Magnesium Advocacy Group

PubMed

4 vastausta artikkeliin “Magnesiumista – ja vähän kaliumistakin

  1. Onko jotain haittaa siitä, jos kloridia nielee? Olen lisännyt hiutaleita pienen määrän päivittäin smoothien joukkoon, mutta nyt on tullut vastaan tämä tieto, että pitäisi sylkäistä pois? 🙂

    1. Ei muuta kuin että jotkut saavat mahavaivoja. 🙂 Pienillä määrillä sitäkään tuskin tapahtuu, tämän liuoksen vahvuudessa riski lienee jo suurempi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s